Arjen iloksi kokoamme tälle sivulle tekemistä kotiin. Tuvan videojumppia ja tietovisoja voit katsella kotona ja tehdä mukana. Videoita on useampia ja videoista uusin on listassa ensimmäisenä. Rullaa sivua siis reippaasti alaspäin, niin näet mitä kaikkea täältä löytyy!Kalevan kulman kohtaamispaikka julkaisee Youtube-kanavallaan myös erilaisia kädentaito- ja askarteluvideoita. 

Videoita pääset katselemaan tästä.


Tuvan Arjen iloksi -videot | virkeyttä ja voimaa keholle ja mielelle

Tuvan äänivisa

Tällä videolla visaillaan ääniä kuuntelemalla ja tunnistamalla. Tunnistettavana on 10 erilaista ääninäytettä. Voit varata halutessasi kynän ja paperia vastausten kirjaamista varten, oikeat vastaukset paljastetaan videon lopussa. 


Varmista, että laitteessasi on ääniasetukset riittävän kovalla, että kuulet näytteet hyvin. Muistathan, että videoita katsoaksesi sinun ei tarvitse kirjautua mihinkään. Voit halutessasi ohittaa Youtuben kirjautumisehdotuksen valitsemalla "Ei kiitos". 

Talvinen mielen matka

Tällä videolla tehdään pieni matka talvisiin maisemiin ja ajatuksiin iästä ja onnesta. Kuvat on ottanut Tuvan ohjaaja Sari ja ajatelmat ovat Tuvan ikäonnikorteista - Tuvan kävijöiden ajatuksia ikääntymisestä ja onnesta, tässä ja nyt. Ikäonnikortit syntyivät vuoden 2020 Vanhusten viikon teemasta "Onni on vanheta". 


Videon saat pyörimään klikkaamalla viereistä kuvaa. Videon katselu ei edellytä kirjautumista mihinkään palveluun, joten voit ohittaa mahdolliset kirjautumisehdotukset valitsemalla "Ei kiitos". 

Amurin kulmilla -visa

Tällä videolla tutkaillaan ja tunnistetaan Tuvan kulmia eli kuljetaan Tampereen Amurissa. Monelle hyvinkin tuttuja paikkoja on valokuvattu ehkä hieman epätavallisista kuvakulmista. Vastaukset paljastetaan heti vihjekuvien jälkeen. 

Videon saat pyörimään painamalla viereistä videon kuvaa. 


Visan voi tehdä myös lenkkinä ja kiertää bongaamassa kohteita ihan paikanpäällä! Vihreästä painikkeestä klikkaamalla avautuu lenkkibingolappu tulostettavassa PDF-muodossa. Lapusta löytyy lenkkireitti kartalle merkittynä ja 12 bongattavaa kohdetta. Visailun iloa!

Tuvan keppijumppa | kesto n. 25 min

Tämän jumpan inspiraationa toimi Kalevan kulman kohtaamispaikalta lahjaksi saamamme pirteät jumppakepit. Kepeän keppijumpan ohjaavat Saara ja Elina. Jumppakeppinä toimii vallan mainiosti esimerkiksi harjanvarsi tai kävelysauva. Jumppa tehdään seisten, mutta osan liikkeistä voit varmasti tehdä hieman soveltaen myös tuolilla istuen. Miksei tämänkin jumpan voisi tehdä ulkona, vaikka päivälenkin yhteydessä, jos sattuu sauvat olemaan mukana! 

Klikkaa hiirellä viereistä kuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löytyy neliön muotoinen kuvake, jota painamalla video avautuu suurempana koko näytöllä. Muista vielä tarkistaa, että äänet ovat päällä. Ohjekuva löytyy sivun alusta.

Mielikuvajumppa/kevätsiivous | kesto n. 15 min

Tällä videolla Saara ja Mari ohjaavat mielikuvajumpan. Jumpan tekemiseen et tarvitse erityisiä välineitä, ellet sitten halua ottaa pölyrättiä mukaan...

Jumpan kesto on noin 15 minuuttia. Lähde mukaan yhteiseen kevätsiivoukseen!


Klikkaa hiirellä viereistä kuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löytyy neliön muotoinen kuvake, jota painamalla video avautuu suurempana koko näytöllä. Muista vielä tarkistaa, että äänet ovat päällä. Ohjekuva löytyy sivun alusta.


Tuvan venyttelytuokio | kesto n. 15 min

Iän myötä nivelet jäykistyvät ja liikeradat kaventuvat herkästi. Venyttely on hyvä ja tehokas tapa pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Tällä videolla Saara ohjaa noin viidentoista minuutin mittaisen venyttelytuokion. Alkuun tehdään lyhyt alkulämmittely. Et tarvitse välineitä venyttelyyn, mutta ota tuoli tueksi.


Klikkaa hiirellä viereistä videokuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, jota klikkaamalla kuva suurenee koko näytölle. Painamalla näppäimistön ESC-näppäintä, kuva pienenee taas takaisin. Tarkista vielä, että äänet ovat päällä. Yllä olevasta kuvasta näet vinkkiä.Tuvan aivojumppa 2 | kesto n. 15 min

Tämä jumppa ei ehkä saa hikoilemaan kovasti, mutta on tärkeää ja tarpeellista treeniä aivoille, muistille ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille! Saara ja vanhustyön opiskelija Mari ohjaavat noin 15 minuutin mittaisen aivojumpan, jonka tekemiseen ei tarvita välineitä. Jumpan voi tehdä istuen tai seisten. Tämä jumpan kanssa ei kannata olla otsa kurtussa, vaan uteliain mielin! 


Klikkaa hiirellä viereistä kuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löytyy neliön muotoinen kuvake, jota painamalla video avautuu suurempana koko näytöllä. Muista vielä tarkistaa, että äänet ovat päällä. Ohjekuva löytyy sivun alusta.

Tuvan aivojumppa | kesto n. 5 min

Tällä videolla näytetään kaksi aivojumppaliikettä, jotka voit tehdä koska vaan, missä vaan! Videolla saatetaan vähän hassutella, sillä myös hassuttelu tekee hyvää mielelle!


Klikkaa hiirellä viereistä videokuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, jota painamalla video avautuu isompana koko näytöllä. Tarkista vielä, että laitteessasi on äänet päällä. Yllä olevasta kuvasta näet vielä vinkkiä.

Tuvan voimajumppa | kesto n. 20 min

Tämä jumppa tehdään seisten.  Tarvitset kuitenkin tuolia tai pöydän reunaa tueksesi osassa liikkeissä. Monet liikkeet ovat tehtävissä tarvittaessa myös tuolilla istuen. Välineitä et tarvitse, käsipainon voit halutessasi ottaa mukaan yhdessä liikkeessä. Painoksi käy hyvin myös esimerkiksi puolen litran vesipullo!

Klikkaa hiirellä viereistä videokuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, jota klikkaamalla kuva suurenee koko näytölle. Painamalla näppäimistön ESC-näppäintä, kuva pienenee taas takaisin. Tarkista vielä, että äänet ovat päällä. Yllä olevasta kuvasta näet vinkkiä.

Tuvan Tuolijumppa 1 | kesto n. 25 min

Tällä videolla pääset Saaran kanssa tuolijumppaamaan. Tarvitset tukevan tuolin. Lisäksi voit ottaa mukaan myös jumppakuminauhan, jos sellainen sinulta löytyy. Jumpan voit tehdä kuitenkin myös täysin ilman välineitä. Jumpan kesto on noin 25 minuuttia. 

Klikkaa hiirellä viereistä videokuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, jota painamalla video avautuu isompana koko näytöllä. Painamalla näppäimistön vasemmasta ylälaidasta ESC-painiketta, kuva muuttuu taas pieneksi. Tarkista vielä, että äänet ovat päällä. Yllä olevasta kuvasta näet vinkkiä.

Tuvan Tasapainojumppa 1 | kesto n. 20 min

Tuvan videojumpat alkaa! Tällä videolla Saara näyttää tasapainojumpan, tee mukana kotona! Et tarvitse välineitä, tukeva tuoli tai pöydän reuna tueksi riittää. Jumppa on hyvä tehdä ilman jalkineita. Jumpan kesto on noin 20 minuuttia. Liikkeestä toiseen siirrytään nopeasti, älä hätäänny, tule omassa tahdissa mukana!

Klikkaa hiirellä viereistä videokuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, jota painamalla video avautuu isompana koko näytöllä. Painamalla näppäimiston vasemmasta yläkulmasta ESC-näppäintä video palautuu taas pieneksi.  Tarkista vielä, että äänet on päällä. Yllä olevasta kuvasta näet vinkkiä.

Tuvan patsasvisa | kesto n. 10 min

Tässä visassa kierrämme katsomassa Tampereen keskusta-alueen patsaita. Mukanamme seikkailee myös Elina Westergren-Erkkilän kirjasta tuttu pupupariskunta. Kyseessä on siis tietovisa ja jokaisesta patsaasta on ensin kuva ja seuraavaksi sanallinen vihje. Lähde mukaan arvaamaan mistä patsaista on kyse! Mukana on myös muutamia bonuskysymyksiä. Voit halutessasi varata itsellesi kynän ja paperia vastausten ylöskirjaamista varten.

Videon saat pyörimään klikkaamalla viereistä videon kuvaa. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, josta painamalla kuva suurenee koko näytölle. Sivuston alusta löydät ohjekuvan, josta näet vinkkiä.

Tuvan patsasvisan vastaukset | kesto n. 10 min

Tällä videolla annetaan vastaukset yllä olevaan Tuvan patsasvisaan, jossa kierrettiin keskusta-alueen patsaita. Katso osuiko oikeaan!


Videon saat pyörimään klikkaamalla viereistä videon kuvaa. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, josta painamalla kuva suurenee koko näytölle. Sivuston alusta löydät ohjekuvan, josta näet vinkkiä.


 Tuvan puistovisa | kesto n. 5 min

 Hyppää mukaan puistokierrokselle Tampereen keskusta-alueen puistoihin! Video on   tietovisa; kierrämme kahdeksan keskustan puistoa ja jokaisesta on ensin kuvavihje   ja sen jälkeen vielä sanallinen vinkki. Voit ottaa esille kynää ja paperia vastausten   muistiinkirjaamista varten jos haluat. Oikeat vastaukset tulevat ensi viikolla tälle   nettisivuille ja voit palata tarkistamaan tunnistitko kaikki!


Klikkaa hiirellä viereistä videokuvaa ja video alkaa pyöriä. Videon oikeasta alareunasta löydät neliön muotoisen kuvakkeen, jota painamalla video avautuu isompana koko näytöllä. Tarkista vielä, että laitteessasi on äänet päällä. Yllä olevasta kuvasta näet vielä vinkkiä.


Puistovisan vastaukset videolla | kesto n. 5 min

Tällä videolla kierretään ylläolevan Tuvan puistovisan puistot vielä kerran läpi ja paljastetaan oikeat vastaukset. 


Videon saat pyörimään klikkaamalla viereistä videon kuvaa. Videon oikeasta alareunasta löytyy neliön muotoinen kuvake, jota klikkaamalla kuva suurenee koko näytölle. Videon ääntä voi säätää sen vasemmasta alareunasta, kaiuttimen muotoisesta kuvakkeesta. Sivun alusta löydät myös ohjekuvan, josta näet vielä vinkkiä.

Anna palautetta, ehdota tai kysy!

* Pakolliset kentät

Minulle saa jatkossa lähettää tarjouksia ja informaatiota.